100680

Biga Hakkında

Biga

Tarihçe

İlçenin toprakları Asya ile Avrupa arasında bir geçiş yeri olmasından dolayı birçok uygarlığın izlerini taşımaktadır. Bugüne kadar yeterli sayıda arkeolojik kazı ve inceleme yapılamadığından adı ve kuruluşu hakkında kesin bir bilgi yoktur. Biga adının Latince kökenli bir sözcük olduğu ve "iki atla çekilen iki tekerlekli araba" anlamını taşıdığı bilinmektedir. Kent Bizans döneminde Pegai olarak adlandırılmıştır. Pegai ya da Pegae adının Eski Yunan Mitolojik kahramanlarından Herakles (Herkül)'in atı olarak bilinen Pegasus'tan gelebileceği düşünülmektedir. Bölgenin binyıllardır ormanlık bir alan olması ve denize yakınlığı Heraklesin bu bölgelerde sıkça bulunduğu savlarını güçlendirmektedir. Bazı kaynaklarda Biga'nın Truva'nın ilk kralarından Ancomenen tarafından M.Ö. 2000-1900 yılları arasında bir koloni olarak kurulduğu zikredilmektedir. Biga'nın iskelesi olan Karabiga da tarihi bir limandır ve Priapos kentinin kalıntıları bugün dahi gezilebilmektedir. Bu bölge Makedonya Kralı Aleksandros (Büyük İskender)'un Perslere karşı girdiği ilk çarpışma olan Granikos meydan savaşının M.Ö. 334'de yaşandığı yerdir. Bölge daha sonra Helenistik dönemde Bergama krallığı topraklarına dahil edilmiştir. M.Ö. 180'lerde Romalılar bölgeyi ele geçirmişler ve Batı ve Orta Anadolu'yu içeren Asia eyaletine katmışlardır. Bu dönemden sonra 1300 yıl kadar Roma ve Bizans İmparatorlukları egemenliğinde kalan bölge 1200'lü yılların sonlarına doğru, Selçuklukların son döneminde bölgeye yerleşen Karesioğulları tarafından fethedilmiş ve daha sonra da 1331'de bu beyliğin tüm toprakları ile birlikte Osmanlıların eline geçmiştir.

Coğrafi Konumu

Biga Türkiye’nin Marmara Bölgesinin güneybatısında yer alan, Çanakkale’ye bağlı bir ilçedir. Biga yine kendi adı ile adlandırılan Biga Yarımadası üzerine kurulmuştur. Biga ilçe merkezi kıyıdan 24 km içerde Kocabaş Çayı’nın Çan deresi adlı kolu üzerinde Balıkkaya Tepesi’nin eteğine kurulmuştur. İlçenin yüzölçümü 1331 km² dir. Denizden yüksekliği ortalama 50 metredir. İlçenin doğusunda Balıkesir’in Gönen ilçesi, batısında Çanakkale’nin Lapseki ilçesi, güneyinde Çanakkale’nin Çan ve Yenice ilçeleri, kuzeyinde ise Marmara Denizi bulunmaktadır.

İlçe Çanakkale’ye Lapseki üzerinden 84 km. uzaklıktadır. İlçe toprakları Marmara Denizine kıyı ise de ilçe merkezi denizden 15 km. güneyde iç kesimdedir.
Biga, Çanakkale’nin en geniş yüzölçümüne sahip ilçesidir. Biga ovası olarak anılan geniş bir ovaya sahiptir.

İklimi: İlçe Akdeniz ve Karadeniz iklimleri arasında bir geçiş iklimine sahip ise de kıyıdan 30-40 km sonra arazinin yükselmesiyle kara ikliminin etkisi başlar. Yağış yılda ortalama 650-850 mm arasında olup, bu yağışın %85'i kışın ve ilkbaharda olur. Biga'da en soğuk günler Ocak ve Şubat aylarında görülür. Isı kışın ortalama 7-8 derece olup bazen eksi dereceler görülebilmektedir. Zaman zaman karlı günler 10-15 gün kadar sürebilmektedir. Yazın ortalama 25-30 derece olan sıcaklığın Temmuz ve Ağustos ayında 40 dereceye kadar çıktığı görülür. İlçede rüzgarlı günler özellikle deniz kıyısında epey çoktur.

Biga’ya Ulaşım

Biga’nın transit bir yol ve kavşak üzerinde olması, Bursa ve İstanbul’a 3 saatte, İzmir’e 6 saatte, Edirne’ye 4 saatte, Ankara’ya 8 saatte otobüsle ulaşım imkanı vermektedir. Bandırma 40 dakikalık bir mesafede olduğu için deniz otobüsüyle Yenikapı’ya geçilebilmekte ve raylı sistemde Atatürk Uluslararası Havaalanı’na kolayca ulaşılabilmektedir.
Çanakkale-İstanbul-Ankara hattında hava yolu da açılmış olup ulaşım daha da kolaylaşmıştır.

Ekonomik Hayat

İlçe ekonomisinin belirleyici unsurları tarım ve hayvancılıktır. Tarım ürünleri ve hayvansal ürünlerin Çanakkale genelinde üretilen toplam miktarın % 50 kadarı Biga’da üretilir. Tarım üst düzey teknoloji makinelerle yapılmaktadır. Yörenin verimli topraklarında buğday, pirinç, ayçiçeği, baklagiller ve her türlü sebze meyve yetiştirilir.

İlçede hayvancılık tarımdan sonra ikinci sırada yer alır. İlçede en fazla yetiştirilen büyükbaş küçükbaş hayvanlar sığır, koyun ve keçidir. Kanatlı hayvan olarak ise tavukçuluğa önem verilmektedir.

Biga'da son yıllarda sanayi sektöründe de önemli gelişmeler yaşanmaktadır. 72 km uzunluğundaki sahili ve büyük merkezlere bağlatılarının olması son yıllarda büyük sanayi yatırımlarının bölgeye gelmesini sağlamıştır. Bazı sanayi kuruluşları Biga’dan dünyanın birçok ülkesine üretmiş oldukları mamulleri ihraç etmektedirler. Tarıma dayalı sanayi gelişme göstermektedir. Un ve yem fabrikaları, çeltik işleme fabrikaları, sebze-meyve işleme tesisleri, salça ve konserve fabrikaları, et ve süt işleme tesisleri, tarım makineleri imalatı yapılmaktadır. Başlıca sanayi sektörleri; un, yem, demir-çelik, gıda, mobilya, enerji, tersane, madencilik ve dericiliktir.

Turizm

Biga’da turizm gelişmemiştir. Biga ve çevresinde Helen, Roma, Selçuklu, Bizans ve Osmanlı Devleti Dönemi’ne ait eserler bulunur. Biga ilçesi milattan önce 480 yılında kuruluşuyla birlikte Biga mülki hudutları içerisinde kalan Karabiga Beldesinde Piriapos ve Kemer köyünde Parion antik şehirleri bulunmaktadır. Ayrıca 191 yılında Büyük İskender ile Yunan ve Roma savaşlarının (Granikos) savaş alanı Biga Kocabaş Çayı üzerindedir.
Ayrıca eski Roma’dan kalma çoğunluk olarak Gümüşçay Beldesi hudutlarında kalan bir çok alanda tümülüsler(oda mezarları) bulunmaktadır.
Biga merkezde kültür ve tabiat varlığı olarak koruma altına alınan tarihi eser niteliğinde bazı önemli değerler bulunmaktadır. Biga'dan turizim beldesi olan Avşa Adası görülmeketdir. Avşa'ya deniz yolu ile ulaşım yakındır.

Biga'daki Tarihi Yerler;

• Çarşı Cami ve Büyük Şadırvan,
• Ulu Cami,
• Kurşunlu Cami,
• Mehmet Rüştü Irmak Konağı
• Halimbey Konağı,
• Biga Şehitliği Giriş Kapısı ve Kaidesi

Genel olarak görsel değeri yüksek sahiller ve doğa-deniz, yeşil-mavi bir aradadır.
Tarım alanları dışında ilçede 5.299 hektar ormanlık arazi mevcuttur. İlçede turizmi karşılayacak otel, motel, pansiyon ve kamplar yeterli miktarda değildir. Yalnızca İl Özel İdaresinin mülkiyetinde olup, özel sektör tarafından işletilen 44 odalı termal kaplıca tesisleri 2008 yılı başından itibaren etkili bir biçimde hizmet vermektedir.
Biga sahilleri, ovaları, akarsuları, gölleri, dağlarıyla muhteşem bir doğal zenginlik potansiyeli oluşturur.

Kaynak: Biga Belediyesi, Biga Ticaret ve Sanayi Odası, ÇOMÜ

Resim
Resim
alt
alt
X